Scones czyli angielskie bułeczki w wersji ziołowej

Czy lubicie zjeść na kolację lub śniadanie pyszne, pachnące, chrupiące z wierzchu a miękkie w środku i co najważniejsze CIEPŁE bułeczki? Myślę, że tak. Wydaje mi się też, że często rezygnujemy z tej opcji, bo przeraża nas czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie pieczywa. A może też i to ryzyko – czy ciasto wyrośnie czy nie? Wobec tego mam dla Was świetne rozwiązanie! Angielskie bułeczki scones, ale w nieco innej wersji – wytrawnej z ziołami! Są pyszne, pachną niesamowicie, a przygotowanie ich zajmie Wam tyle samo czasu co nagrzanie piekarnika 😉 A jeśli macie ochotę na nieco słodsze śniadanie to zapraszam na classic scones 😉

Co jest potrzebne?

– 2 czubate szklanki mąki

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki soli

– 3 łyżeczki ziół prowansalskich

– 1 mały pęczek pietruszki

– pieprz

– 85 g masła

– 3/4 szklanki ciepłego mleka

– płatki owsiane

Jak przygotować?

Mąkę przesiać. Dodajemy pozostałe składniki sypkie czyli sól, pieprz, zioła, posiekaną pietruszkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy. Dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki i delikatnie zagniatamy ciasto. Po środku robimy wgłębienie, wlewamy mleko. Najpierw wszystko mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto.

Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i jeszcze kilka razy zagniatamy, aby powstała jednolita masa. Rozkładamy na grubość 4 cm i wykrawamy szklanką lub foremką bułeczki o średnicy około 6 cm.

Bułeczki układamy na blaszce, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną płatków. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18-20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz